Приветствую Вас у себя в шерстяной мастерской, где я с большим удовольствием творю. Надеюсь вам понравится. Тут я буду выставлять свои работы, рассказывать о своей жизни и буду очень рада вашим тёплым словам. Удачи всем!

воскресенье, 13 марта 2011 г.

Як я пишу писанки - майстер-клас


Разом з рушниками, вишиваними сорочками писанки є однією з найдавніших галузок нашого народного ужиткового мистецтва. Перше знайомство з українськими орнаментами виявляє спільність з орнаментами аналогічних предметів побуту наших пращурів ще від часів трипільської культури.
Абсолютна більшість орнаментів українських писанок, безперечно, прадавнього походження, і всі вони мали конкретний зміст, тобто були знаками тієї чи іншої природної, незрозумілої для наших предків сили.
Писанки сприймалися як джерела потужного магічного впливу на подальший перебіг життя людей. Такі уявлення зумовили побожне ставлення до писанок. Навіть шкаралупки ніколи не викидалися. Їх вішали на покуті під іконами, урочисто закопували під поріг хати, клали разом з однією чи двома цілими писанками на причілок, у стайні до наступної весни, а під час оранки – у першу ріллю. Зміни у традиційних розписах вважалися гріховними. І зараз абсолютна більшість писанкарок намагається якнайточніше відтворити саме ті орнаменти, які колись, ще в дитинстві, були передані їм бабусями. Ось чому писанки, пройшовши тисячолітній шлях, зберегли свій майже первісний вигляд.
Серед нових елементів, які, попри заборони, все-таки виникали, - майже натуралістичні зображення квіток, листочків, християнські мотиви. Останні з’явилися в українському писанкарстві наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття. Вони були спочатку великою рідкістю й здебільшого обмежувалися надписами “Христос Воскрес” або “Х.В.” На Гуцульщині можна побачити на писанках розп’яття Ісуса Христа, хоругви, каплички, церкви.
В залежності від техніки оздоблення розписані й фарбовані, мальовані яйця в Україні поділяються на крашанки (одноколірні), власне писанки (розписані воском), шкрьобанки (скробанки, дряпанки), крапанки та мальованки. http://storinka-m.kiev.ua/article.php?id=290

Як правило писанка пишеться на живому (сирому) яйці. Не варто цього боятися. Мої писанки вже 3 роки зберігаються і ваші будуть довговічними. З часом писанка висихає. А якщо раптом трапиться, що писанка дасть тріщинку, то краще зразу її закопати в землю чи десь у воду пустити, або спалити – так робили наші предки. Але тільки не викидати в смітник!
Тепер власне приступимо до справи.
Для того щоб написати писанку нам потрібно взяти :
1. Яйця. Для писанок відбирають чисті й гарної форми яйця. Для того, щоб фарби рівномірно, якісно бралися до шкаралупи, перед розписуванням їх треба обробити оцетом. Просто взяти ватку чи чисту тряпочку і трошки їх «вмити» 
2. Фарби анілінові чи харчові, навіть можна брати фарби для фарбування шерсті. Я використовую звичайні фарби, які продаються перед Великоднем. Але зразу беру з запасом на наступний рік. Фарбу розчиняємо таким чином . Берем пів-літрову банку, наливаємо туди склянку гарячої води (не кипятку!) і додаємо фарбник. Потім чекаємо коли це охолоне і додаємо по 1 столовій ложці столового оцету на кожну банку. По закінченню роботи банку треба закрити кришкою, тоді фарба прослужить довго.
3. Писачок – інструмент з допомогою якого ми пишемо писанку.
4. Бджолиний віск (не парафін! а саме віск натуральний)
5. Парафінову свічку (на базарі продають польські по 2 грн, для мене вони самі зручні)
6. Ложки
7. Серветки паперові


Приступати до роботи треба з хорошими думками і гарний настроєм. Якщо раптом настрій поганий, то краще перечекати і потім сісти до роботи. Добре, коли ніхто не заважає, вимкнений телевізор і т.д
Миємо руки і починаємо… Думаємо кому ми маємо подарувати писанку і що ми хочемо побажати. Для цього варто трохи ознайомитися з символікою. Це зараз не проблема, бо інформації достатньо, тому на цьому зупинятися не буду. Вибираємо взірець писанки (для цього добре мати роздруківки чи книгу з взірцями, бо ж ми пишемо не авторську писанку, а традиційну). І починаємо думати і бажати хороше і писати.
Ружа – добрий символ для жінок, його дарували з побажаннями любові, щастя, благополуччя, для народження діточок. Дарували і хворим людям. Це сонячний символ і він є універсальним.

Якщо ви пишете писаночку вперше, то краще спочатку наш малюнок нанести на яйце олівцем, а вже потім повторити знову його воском. З часом необхідність використовувати олівець відпаде. Беремо яйце в ліву руку. Вам буде зручніше, якщо ви його добре охопите долонею, тоді легше буде малювати. При написанні динамічною в нас є ліва рука, а права статична. Це означає, що рухається тільки рука в якій знаходиться яйце (напрямо - від себе), а рука з олівцем чи писачком знаходиться в одному положенні. Праву руку добре також зафіксувати на яйці, тоді лінія буде чітка. Сподіваюся я зрозуміло написала… Тобто виходить що яйце рухається, а олівець ні.
Я думаю, що не варто зациклюватися на тому наскільки у вас вийшла рівна і гарна лінія, в когось це виходить краще, в когось не так добре. Адже головне не то як ми загарно пишемо, а з якими думками, і для чого. Правильно! Для того, щоб нести добро 
Починаємо писати з одного кінця яйця (я чомусь завжди починаю з тупішого) і ведемо через всю окружність і з’єднуємо початок і кінець нашого кола.


Потім так само перпендикулярно до першого кола. Далі на око прикидаємо середину яйця і пишемо коло по середині яйця.


Отримуємо нашу майбутню писаночку , яка зараз складається із 8 трикутників. Потім беремо перемо одне перехрестя на середині писанки і ведемо діагональну лінію, яка проходить через середину наступної вертикальної лінії і прямує знову до наступного перехрестя на середині і т.д. Таким чином в нас утворюється діагональ через все яйце. Те ж саме робимо на перехресті ліній з протилежного боку.
Отримаємо матрицю для написання багатьох писанок.

Далі пишемо власне заму зірку (Ружу), центр якої знаходиться в місці перетину вертикальної, горизонтальної і діагональної ліній. Коли напишемо з одного боку, то перевертаємо яйце на 180 градусів і пишемо другу зірку. В місцях де перетинаються по 2 лінії пишемо 4-конечні зірочки.

Далі повторюємо всі наші дії з самого початку, але вже писаком і воском.
Запалюємо свічку, нагріваємо в полум’ї писачок (носик в вогонь не кладемо, щоб не забивався копотю) і потім набираємо віск у писак ( і паралельно насолоджуємося запахом воску і меду). Витираємо писачок ззовні серветкою( щоб товста крапля воску не крапнула на писанку), пробуємо писати на шматку паперу, якщо пишеться добре, то приступаємо до нашої писанки.



Періодично нагріваємо писачок, щоб віск не охолоджувався.




Коли все напишете, то занурюємо писанку в жовту фарбу на декілька хвилин. Що буде? Все яйце пофарбується, а те, що вкрито воском, залишиться білим.

Виймаємо акуратно жовту писаночку і кладемо в серветочку і легенько промокаємо і даємо обсохнути.

Далі беремо писак, знову нагріваємо (доречі, добре коли віск забруднюється копотю від писака, тоді він стає чорним і нам краще видно його на яйці). Пишемо те, що має бути жовтим ( в нашому випадку це лінії в зірці і поза нею, а також 2 промінчики 4 кутних зірочок).


Коли напишемо з одного боку, то знову повертаємо на 180 градусів і пишемо так само. Тобто якщо ми уявимо що ми дивимося крізь яйце, то на одній стороні , наприклад буде червоний промінь зірки, а на іншому заштрихований (це видно на попередньому фото). Потім опускаємо писанку в червону фарбу.

Далі пишемо те, що буде червоним і опускаємо в чорну фарбу, або в різні, якщо такої немає ( я опускала і в зелену, і в синю, і в коричневу, щоб писаночка стала достатньо темною).

Дістаємо з фарби, даємо добре обсохнути і приступаємо до заключного етапу – зняття воску. Можна це робити біля полум’я свічки, але можна необережно закоптити її , а копоть не відітреться. Як варіант можна це все зробити біля включеної конфорки газової плити. Писаночку короткими маятникоподібними рухами тримаємо біля полум’я 2-3 секунди і швиденько витираємо те місце паперовою серветкою. І так всю писаночку.

Наша писаночка готова. Хай це буде мій віртуальний подарунок всім вам  до Великодня.


Зберігати писаночки добре на зерні, тоді вони собі там спокійно лежать.

P.S. Ще одна порада – буває, що писак не хоче писати, це означає, що він забився. Для цього можна скористатися спеціальною штучкою, яка пробиває вхід. А якщо такого інструменту немає, то можна просто занурити гарячий писачок в віск носиком, а потім витерти (пам’ятаємо про товсту краплю, яка може зовсім випадково скотитися на вашу лінію)



4 комментария:

  1. What a beautiful pysanky!! My four daughters and I have tried to make them for Easter several times, but we are not too successful.
    Here's a post that has a photo of two of ours.
    http://woollove-functional-fiberart.blogspot.com/2010/07/egg-cozies.html

    ОтветитьУдалить
  2. I am pleased that you liked my pysanka. For me gimeet value with some thoughts written pisanka, but not its appearance. So that any Easter egg is the best! :-)

    You can find more information in English on the website http://www.learnpysanky.com/

    ОтветитьУдалить
  3. фантастика!!!! ніколи не бачила самого процему в реальності! це дійсно чарівне дійство :) У Вас золоті руки, не кожен таке вміє!

    ОтветитьУдалить
  4. Дякую, сподіваюся, що мій МК надихне і вас до написання писанки :-)

    ОтветитьУдалить